Sielawa pieczona z pomidorami

Składniki przepisu

0,5 - 1 kg Sielawy

3 ząbki czosnku

garść pomidorków koktajlowych lub 1 duży słodki pomidor

1 łyżeczka oregano

oliwa extra wirgine

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Grecy mają swoje sardynki. O takich świeżych to możemy tylko pomarzyć. Ale za to my mamy nasz skarb jeziorowy sielawę którą proponuję zrobić na sposób greckich sardynek.

Świeżą sielawę

dokładnie, czyścimy, odkrawamy głowy i dokładnie płuczemy.

Na blasze do pieczenia lub brytwannie układamy ryby i solimy.

Pomidora kroimy w plastry. Plastry kroimy na pół. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na wierzchu. Czosnek kroimy w plasterki i rozrzucamy na pomidory i ryby. Posypujemy oregano.

Dodajemy jeszcze odrobinę soli po wierzchu i pieprz. Polewamy oliwą extra wirgine

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25 minut.

Smakują rewelacyjnie. Wspaniała przekąska na nadchodzące lato. Mamy naszą jeziorową sardynkę.  A sezon na sielawę sie dopiero zaczyna.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1