Sielawa smażona

Składniki przepisu

Świeża sielawa

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

sól i pieprz

cytryna pokrojona w ćwiartki

Wydrukuj przepis >>



Teraz kiedy rozpoczął się sezon na sielawę trzeba go wykorzystać maksymalnie.

Sielawa smażona jest pyszna pod każdym względem.

Świeżą sielawę

sprawiamy dokładnie, odcinamy głowy lub nie. Można smażyć w całości. Płuczemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Na talerzyk wysypujemy mąkę i obtaczamy dokładnie rybki, nadmiar mąki lekko strzepując. Kładziemy na rozgrzany na patelni olej.

Smażymy na złoty kolor. Obracamy rybę na drugą stronę i tak samo dosmażamy.

Zdejmujemy z patelni na papierowy ręcznik żeby wyciągnął nadmiar tłuszczu. Podajemy z sałatą dobrym winem lub schłodzonym piwem.

Sielawa smażona smakuje wspaniale z przyjaciółmi przy ognisku.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1