Marchew pieczona - sałatka

Składniki przepisu

ok. 1 kg marchwi

posiekany koper

ok. 1,5 łyżeczki kminku

3 łyżki miodu

oliwa lub dobry olej

sok z 1 cytryny

sól morska, pieprz , czarnuszka

Wydrukuj przepis >>



Marchew - teraz, jesienią najbardziej soczysta i bogata w witaminy. Często podawana w formie startej do sałatek, lub sama.

Marchew pieczona może być piękną i smakowitą przystawką do wielu potraw.

Młodą w całości, dużą kroimy w plastry, żeby było ładniej to ukośnie ok. 2,5 cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsypujemy pokrojoną marchew. Skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy kminkiem, mieszamy delikatnie i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy bejcę z miodu i soku z cytryny

Smarujemy bejcą podpieczoną marchew

i zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut.

Wykładamy na talerz, posypujemy czarnuszką i koprem.

Fantastycznie smakuje z kozim serem.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1