Prawdziwki z rozmarynem i szynką wędzoną

Składniki przepisu

Młode prawdziwki

dwie gałązki rozmarynu

dymka

szynka wędzona na zimno

masło

oliwa

miód

sól

Wydrukuj przepis >>



Przy tak sprzyjającej grzybom pogodzie w Bieszczadzkich lasach pokazały się prawdziwki. Nie bylibyśmy sobą żeby tego nie wykorzystać. Każdy krótki wypad i nowe zbiory. A jak są grzyby to i pomysły też się rodzą.

Proponuję prawdziwki z szynką wędzoną na zimno i rozmarynem. Niesamowity aromat i skład daje z prostych rzeczy odlotowe danie.

Najpierw prawdziwki

Prawdziwki kroimy ostrożnie na plasterki ok. 4 mm wzdłóż grzyba. Na patelnię dajemy masło i trochę oliwy.

Po rozgrzaniu się na średnim ogniu, kładziemy plasterki prawdziwków. Kładziemy obok siebie a nie jedno na drugim.

podsmażamy chwilę i delikatnie obracamy na drugą stronę. Podsmażone grzyby wykładamy na wcześniej podgrzany talerz i delikatnie solimy. Układamy szynkę.

Na patelnię dajemy odrobinę miodu i dolewamy odrobinę wody. Wrzucamy rozmaryn i zostawiamy na malutkim ogniu aż woda odparuje a rozmaryn odda aroma. Na chwilę wrzucamy dymkę

i po kilku sekundach polewamy po szynce i grzybach.

 

Podajemy z grzankami. Smacznego :D

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1