Sałatka z chorizo i pomidorów

Składniki przepisu

1 surowa kiełbasa chorizo  / możemy ewentualnie zastąpić kiełbasą polską /

2 średnie słodkie pomidory

10-12 pomidorków koktailowych

kilka cebulek dymek

1 czerwona cebula

sól morska i grubo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

1 łyżka octu winnego lub sherry

natka pietruszki

oliwa extra wirgine

dobry ser kozi pokrojony w plasterki

kilka plasterków szynki wędzonej na zimno

świeży chlebek lub bagietka

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

pół łyżeczki wędzonej papryki , trzy rodzaje papryki używamy jeżeli do dania damy polską kiełbasę

Wydrukuj przepis >>



Rewelacyjna sałatka z hiszpańską kiełbasą chorizo i pomidorami. Łatwa i cudownie smaczna dzięki specyficznemu smakowi kiełbaski chorizo. Oczywiście ze względu na trudną dostępność w Polsce, możemy użyć zamiennika w postaci polskiej kiełbasy ale to nie zastąpi tego wspaniałego smaku. Jeżeli kiedylwiek wejdziecie w posiadanie takiej kiełbasy wypróbujcie.

Kiełbasę chorizo

kroimy w grube plasterki. Smażymy na małym ogniu na patelni. Tłuszcz powoli będzie się wytapiał. Możemy wlać 1 łyżkę oliwy. Jeżeli używamy polskiej kiełbasy dosypujemy 3 rodzaje papryki.

Zostawiamy żeby się podsmażyła z jednej strony. W międzyczasie kroimy pomidory w grube kawałki. Najlepiej użyć słodkich pomidorów malinowych. Jeżeli nie ma takich musimy posiłkować się płaską łyżeczką cukru żeby pomidory dosłodzić.

Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na pół lub na cztery częśći i dorzucamy do sałatki.

Cebulę dymkę kroimy w krążki i dorzucamy na wierzch.

Cebulę czerwoną kroimy w piórka i rozrzucamy po sałatce

W międzyczasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i smażymy na chrupko.

Kiedy kiełbaska jest chrupka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy mieszając żeby się nie przypalił. Następnie wlewamy ocet winny lub sherry żeby przerwać smażenie.

Wszystko przekładamy razem z tłuszczem na sałatkę. Wytopiony tłuszcz z octem będzie służyć jako wspaniały dressing.

Mieszamy delikatnie całość i ewentualnie dosalamy i doprawiamy pieprzem. Posypujemy bogato posiekaną natką z pietruszki.

Na deskę wykładamy plasterki szynki i sera oraz chlebek lub bagietkę. Podajemy natychmiast.

Absolutnie nowy wymiar smaku sałatki. Idealna do podania na świeżym powietrzu z dobrą lampką czerwonego, wytrawnego wina.

Smacznego.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1