Sałatka z panirem

Składniki przepisu

1 pomidory różnokolorowe

1 ogórek

1 czerwona cebula

ser panir / opis zrobienia sera panir jest w zakładce: Nabiał - panir ser hinduski /

kilka liści botwinki

kilka liści nasturcji

natka pietruszki

sól morska i pieprz

SOS

2 łyżki wody

1 łyżeczka białego sosu winnego

1 łyżeczka płaska cukru

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia

1/2 posiekanego ząbka czosnku

Wydrukuj przepis >>



Mamy teraz sezon na pomidory.Jest ogromny wybór słodkich, pachnących i świeżych pomidorów aż szkoda żeby nie korzystać  pełną garścią. Bierzemy kilka kolorowych pomidorów żeby sałatka wyglądała kolorowo i apetycznie.

Małe pomidorki kroimy na pół, większe drobniej.

Cebulę kroimy w cienkie piórkai dorzucamy do miski

Obranego ogórka obieraczką do warzyw kroimy w cienkie plasterki wzdłóż. Dodajemy listki nasturcji i botwinki

Doprawiamy pieprzem, nie solimy ponieważ sól będzie w sosie. Mieszamy wszystko delikatnie i wykładamy na talerz

SOS: do słoiczka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sol. Mieszamy aż wszystko się rozpuści. Następnie wsypujemy posiekany czosnek i wlewamy oliwę. Zakręcamy słoik i wstrząsamy energicznie. Gotowe.

Ser panir kroimy w większą kostkę i rozrzucamy po sałatce. Polewamy sosem i zajadamy.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1