Paprykowe Sugo

Składniki przepisu

4 jędrne i gładkie papryki czerwone

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki / opcjonalnie dla lubiących ostrzej /

sól morska i pieprz

1 szklanka wywaru warzywnego

1 - 2 łyżek octu sherry lub balsamico

3-4 łyżki oliwy

Wydrukuj przepis >>



Piękny, aksamitny i wspaniały w smaku sos paprykowy. Idealny do dań z makaronem, dań mięsnych.

Paprykę płuczemy, osuszamy i obieraczką do warzyw obieramy cienko ze skórki.

Następnie kroimy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Paprykę kroimy na małe kawałki ok. 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobniótką kostkę. Czosnek siekamy drobno. Do rondla wlewamy oliwę i podgrzewamy. Wsypujemy cebulę i smażymy na średnim ogniu aż się dokładnie zeszkli.

Do podsmażonej cebuli wsypujemy paprykę i czosnek

Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem

Wszystko mieszamy i dolewamy wywar warzywny

Przykrywamy pokrywką i na mocnym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień i na małym dusimy 20-25 minut.

Całość miksujemy na gładką masę

Zmiksowany sos doprawiamy octem sherry lub balsamico i ewentualnie solą i pieprzem

Jest idealnie gładki i cudownie smaczny. Podajemy do dań makaronowych lub mięsnych. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1