Pesto z czosnku niedźwiedziego i orzechów

Składniki przepisu

dwie garście czosnku niedźwiedziego

1 papryka chili

orzechy włoskie

pestki dyni

ser parmezan albo Grana Padano

sól do smaku

oliwa

Wydrukuj przepis >>



Jeden z cudowniejszych kulinarnie widoków wiosennych, to polany z czosnkiem niedźwiedzim w Bieszczadach. Ogrone połacie na każdym prawie kroku. Tylko teraz jest ten moment aby go w pełni wykorzystać.

Przygotowujemy składniki: orzechy włoski i pestki dyni, prażymy na suchej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.

pokrojona papryka chili i przygotowany do starcia parmezan.

Liście czosnku niedźwiedziego, płuczemy, obsuszamy

i kroimy na drobniejsze części

Możemy to zrobić w mikserze albo w pojemniku ręcznym blenderem lub dla wytrwałych pozostaje moździeż

Do pojemnika wkładamy pokrojone liście czosnku

następnie paprykę

uprażone ziarna

starty parmezan

Dodajemy soli, ok pół łyżeczki i wlewamy oliwę ok. pół szklanki. ( Uwaga z solą, parmezan już jest słony )

Miksujemy pulsacyjnie, żeby były wyczuwalne grudki, jest smaczniejsze.

Idealne do sałatek, twarogu, czy też do maczania. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1