Sos maderowy z prawdziwkami

Składniki przepisu

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

ok. 250 do 500 ml zimnego wywaru lub rosołu

Porcja Madery 50 - 70 ml

1 - do 2 łyżeczek cukru brązowego

Podsmażone grzybki, leśne lub hodowlane.

Wydrukuj przepis >>



 

Sos maderowy jest znany w kuchni polskiej od ponad 100 lat i wciąż jest aktualny i wspaniały w smaku. W tym przepisie dodałem do niego jeszcze grzyby: prawdziwki i kurki. Jeżeli chcecie go wzbogacić grzybami to mogą być wszystkie dostępne jak: pieczarki, boczniaki, grzyby leśne świeże albo mrożone lub mieszanka ich. Prawdę powiedziawszy to sos maderowy właściwie nie potrzebuje wzbogaceń, jest pyszny sam w sobie. Ale każda sprawdzona próba jest dobra. Resztę podpowie Wam Wasz osobisty smak.

Sos maderowy:

Zrobić złotą zasmażkę ( zobacz zakładkę: zasmażki do sosów gorących ) z łyżki masła i mąki. Rozprowadzić zimnym bulionem, może być warzywny, drobiowy lub wołowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować tak długo aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos robi się gęsty od razu dodać bulionu. Po zagotowaniu dodać ok. 50-70 ml Madery i łyżeczkę cukru. To jest wino portugalskie likierowe. Jeżeli nie macie dostępu do madery można zastąpić winem Marsala albo Porto. Nie jest to oryginał ale podobne w smaku.

Dodatek grzybów:

Mogą to być grzyby leśne lub hodowlane jak pieczarki.

Grzyby rozmrożne lub świeże kroimy drobno na kostkę ok. 1 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby, dodajemy 2 łyżki oliwy extra virgine, ząbek posiekanego czosnku, 2 gałązki tymianku  posiekaną drobno szalotkę. Smażymy ok. 3 min. Dodajemy grzyby do sosu i zagotowujemy ponownie sos. Mniamuśne. Serwujemy.

 

Można podawać go też do polędwicy, kotletów, pasztetów i jak komu zasmakuje.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1