Tapenada z oliwek KALAMATA

Składniki przepisu

200 g oliwek kalamata

4 fileciki Anchois

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka czubata kaparów

starta skórka z cytryny

80-90 ml oliwy extra virgine

Wydrukuj przepis >>



Dzisiaj otrzymałem moją dostawę ulubionych greckich oliwek Kalamata. Moim zdaniem są poprostu jedne z najlepszych jakie znam.

  Dlatego nie wytrzymałem i z marszu zrobiłem tapenadę. Znane są tapenady z zielonych i czarnych oliwek, których przepisy też podam, ale myślę że tapenada z oliwek Kalamata ma bogatszy i bardziej zdecydowany smak. Jest po prostu mniamuśna.

Bierzemy się do roboty.

Oliwki należy wypestkować

TYP:/ nie bawmy się nożem bo to za długo tra i skaleczyć się można. Najlepiej wziąć butelkę od piwa albo świeżo wypitej gorzałki i po prostu lekko uderzyć denkiem. Oliwka się otworzy i pestkę można szybko wyjąć./

Następnie wrzucamy oliwki do miksera, dodajemy posiekany ząbek czosnku, fileciki anchois, kapary i oliwę.

Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Najlepiej jak postoi godzinkę żeby smaki się przegryzły i można używać.

Przekładamy do salaterki i gotowe. Taką tapenadę możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Można użyć jako przystawki, czekadełko do dania z grillowaną bagietką, chlebkiem Pita itd. Do sałat letnich na świeżym powietrzu.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1