Galareta z prawdziwków

Składniki przepisu

  35-40 dkg świeżych prawdziwków

2 łyżki żelatyny

1 l wody

SOS

 1 żółtko

1 łyżeczka musztardy

ocet winny,oliwa lub olej

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Potrawy z kuchni klasztornej, w naszym przypadku z prawosławnej kuchni cieszyły się i cieszą nadal zasłużoną sławą w niemal całej Europie. Dary dawnych nieprzebytych lasów jak: grzyby, jagody orzechy, miód, zioła z rozległych łąk, ryby z rzek i jezior wzbogacały klasztorne kuchnie. Wyborne wina, zwierzyna łowna, owoce,  przyczyniły się do stworzenia niepowtarzalnych dań do których dzisiaj chętnie się wraca.

Ten przepis idealnie pokazuje jak proste składniki zamieniają się w wykwintne danie, podrażniając nawet te najbardziej ukryte kubki smakowe.

Świeżo zebrane prawdziwki

czyścimy i myjemy delikatnie w zimnej wodzie.

Następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie, wyjmujemy ostrożnie i odcedzamy. 

Wywar z gotowania grzybów zachowujemy

w około pół szklanki przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę

Osączone i ostudzone grzyby kroimy w kostkę

Jednego prawdziwka kroimy wdłuż na plasterki i wykładamy dno salaterki.

Napęczniałą żelatynę dodajemy do wywaru z grzybów i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do wrzenia!

Zalewamy galaretą grzyby w salaterce i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Z pozostałych składników ucieramy sos ( jak majonez )

Podajemy z sosem, młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów.

Dla mnie najlepsze są z sosem z dodatkiem gęstej wiejskiej śmietany i grzankami

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1