Ziemniaczane pierożki z grzybami

Składniki przepisu

 Ok 30-40 dag świeżych rydzów lub prawdziwków lub 5 dag suszonych

1 duża cebula

10-12 ziemniaków

1/2 szklanki mąki pszennej

1-2 jaja

sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia klasztorna to było kiedyś swoiste laboratorium smaków. Tu powstawały najlepsze potrawy. Potrzeba prostoty jedzenia spowodowana postami została zaspokojona w mistrzowskie sposoby. 

Ziemniaczane pierożki z grzybami to bardzo proste ale zarazem niezwykle pożywne danie niewspominając już o dozie wytworności.To co było stworzone przed laty w dzisiejszych czasach może być z takim samym skutkiem zastosowane.

Wyczyszczone, opłukane i odsączone grzyby, kroimy i podsmażamy na patelni z cebulką aż do odparowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy mąkę i jajo oraz szczyptę soli

Zagniatamy ciasto. Z ciasto formujemy wałek o grubości 5-7 cm

Kroimy na plastry ok. 1 cm

i formujemy w dłoniach placuszki. Nakładamy farsz

i formujemy pierożki. Uformowane układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem

roztrzepanym jajem

smarujemy po wierzchu

Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na rumiano

Podajemy z sosem z tych samych grzybów zaprawionym śmietaną.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1