Anielskie pulpety w sosie z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki przepisu

600 g mięsa mielonego, najlepiej mieszanego

1 cebula starta na tarce

3-4 łyżki bułk tartej

1 jajko

pół szklanki czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

mąka

olej lub lepszy smalec

Wydrukuj przepis >>



Już kiedyś wspominałem że danie może być nawet przeciętne ale sos powinien być wirtuozowski, który pokryje wszelkie niedociągnięcia potrawy. W tym przypadku i danie i sos są tak idealnie dobrane, że po skosztowaniu kawałka momentalnie nas unosi. Ten sos jest absolutnie klasą dla siebie. Delikatny, alsamitny, idealny na podniebieniu, z niezwykle delikatną nutą aromatu czosnku niedźwiedziego który dopełnia ten wspaniały smak. Ale dosyć o uniesieniach, czas do przygotowania tego dania.

Mięso mielone dajemy do miski

Dodajemy bułkę tartą, jajko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz

Wyrabiamy na jednolitą gładką masę

Z masy kształtujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące

i smażymy z każdej strony, najlepiej na smalcu wieprzowym.

Przygotowujemy pół szklanki czerwonego wina

i wlewamy do podsmażonych pulpetów

Dusimy aż do wyparowania wina na wolnym ogniu.

Gotowe i niesamowicie smaczne. Podajemy z sosem z czosnkiem niedźwiedzim.

SOS

- tym razem nie podaję składników ponieważ użyte w przepisie są ogólnie niedostępne. Natomiast tą małą tajemnicą chcę rozpieścić podniebienia moich gości. Smacznego.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1