Boczek kanapkowy

Składniki przepisu

 ok 1,5 kg ładnego boczku dorze jak z dobrej hodowli

sól ziołowa

czosnek suszony

masło ( zimne ) prawdziwe wiejskie daje swój aromat

przyprawa huzarska 

Wydrukuj przepis >>



 Okres zimowy sprzyja konkretniejszym potrawom. A że staramy się unikać nadmiaru chemicznych dodatków do żywności staramy się w możliwie jak największej mierze sami produkować nasze jedzenie. Bieszczady sprzyjają temu chyba najbardziej. Nie mam wpływu na jakość mięsa ale staram się żeby było z moich sprawdzonych hodowli.

Tak też jest z jedzeniem, samemu wykonane smakuje absolutnie najlepiej. Dzisiaj boczek kanapkowy.

Piękny, kawałek boczku, bardziej chudego rozbijamy lub nacinamy siekaczem do mięsa

i nacieramy z obu stron solą ziołową i odkładamy przynajmniej na 2 godziny do lodówki.

Płat posypujemy niewielką ilością wiórek schłodzonego wiejskiego masła, przyprawą huzarską i pokruszonym suszonym czosnkiem.

Ciasno zwijamy i sznurujemy

Pieczemy w 180 stopniach ok. 1,5 - 2 godz.

Do kanapek dobrze jest po wystygnięciu wstawić do lodówki żeby stężało.

Ja jak zwykle nie mogłem się doczekać i pierwsze plasterki pochłonełem ciepłe

I tym sposobem wiemy co jemy. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1