Karkówka Beatki duszona w rondlu

Składniki przepisu

MARYNATA

1/2 szkl oleju - oliwy

1 łyżka octu winnego

3 łyżki sosu sojowego, grzybowego

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

szczypta cukru

PIECZENIE

karkówka 1,8 - 2 kg

liść laurowy

ziele angielskie

ziarna jałowca

rozmaryn suszony

 

Wydrukuj przepis >>



Karkówka to bardzo wdzięczny kawałek mięsa. Można jeść na gorąco z sosem, można jeść na zimno na kanapki.  Żeby była cudownie delikatna nie potrzeba dużo pracy. Wystarczy dobry kawałek mięsa i odrobinę staranności. Efekt gwarantowany.

Karkówka Beatki pokazuje że nie ma potrzeby pieczenia w piekarniku, używania rękawów itp. Jest zrobiona prosto i smakuje wybornie.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie, smarujemy marynatą mięso, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

Marynowanie mięsa

Po zamarynowaniu, mięso opiekamy z każdej stony na rozgrzanej patelni

Obsmażone mięso, przekładamy do brytwanny, posypujemy zmiażdżonym zielem angielskim, rozgniecionymi ziarnami jałowca, rozmarynem

i listkami laurowymi.

podlewamy 1 szklanką wody i dusimy ok. 1,5 - 2 godzin co jakiś czas uzupełniając płyn.

Gotowe mięso wyjmujemy z brytwanny, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło

Powstały po pieczeniu sos przecedzamy i zagęszczamy.

Podajemy na zimno lub gorąco z sosem.

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1