Kotlety schabowe w sosie słodko-kwaśnym

Składniki przepisu

4 - 5 grubych kotletów schabowych z kością

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka słodkiego wermutu

200-250 ml konfitury z agrestu lub świeżego albo mrożonego

kilka gałązek tymianku

sól morska i pieprz

łyżka masła

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Wydrukuj przepis >>



Uwielbiam eksperymentować ze smakami. Zwykle w niedzielny obiad serwuje się kotlety schabowe, panierowane. Przyszło mi do głowy zrobić je z sosem. Jest to niewielki nakład pracy i wszystko razem trwa pół godziny.

Na patelnię dajemy masło i oliwę.

Na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy kotlety.

Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę

Przyprawiamy znowu solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobne piórka. Cebulę i tymianek dorzucamy do kotletów.

Po podsmażeniu z drugiej strony wlewamy wermut i przykrywamy. Nie dodajemy więcej ziół ponieważ zioła zawarte w winie pięknie oddadzą aromat.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Odkrywamy pokrywkę i wyjmujemy kotlety. Jeżeli płyn na patelni jest rzadki to gotujemy przez chwilę aż odparuje. Dokładamy agrest lub konfiturę z agrestu zrobioną z małą ilością cukru.

Smażymy aż sos się lekko zagęści. Wkładamy kotlety do sosu na 5 minut żeby się zagrzały i podajemy np, z ziemniakami i smażonymi warzywami.

Słodki ziołowy wermut i cierpko-kwaśny agrest to naprawdę kapitalna kompozycja.

Smakuje rewelacyjnie. Polecam i Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1