Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem

Składniki przepisu

1 polędwiczka wieprzowa

2 - 3 łyżeczzki marynowanego zielonego pieprzu

1 ząbek czosnku / pokroić w plasterki lub drobniej /

kawałek papryczki chili / drobno posiekać /

200 ml słodkiej śmietany 30 %

50 ml Brandy

1 łyżka stołowa oliwy extra virgine

sól i pieprz , ewentualnie sok z cytryny do smaku

Wydrukuj przepis >>



Polędwiczka musi być czysta i wolna od powięzi. Najlepiej to zrobić ostrym nożem. Tak przygotowaną polędwiczkę kroimy na 4 równe części grubości ok 4 cm. Dłonią spłaszczamy mięso delikatnie na małe kotleciki. Obsypujemy solą i grubo zmielonym pieprzem.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy extra virgine i kładziemy kotleciki.

Smażymy ok. 2,5 do 3 min z każdej strony. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i chili oraz wrzucamy pieprz zielony.

Dolewamy Brandy i podpalamy.

Płomień wydostanie z pieprzu więcej smaku i aromatu. Wlewamy śmietankę i chwilę smażymy razem. Doprawiamy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny. Gotowe danie w kilka minut z aromatycznym i chrupiącym zielonym pieprzem

 

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1