Schab nadziewany budyniem z rydzów

Składniki przepisu

 2 kg schabu bez kości

pieczony budyń rydzowy

suszone pomidory

plastry wędzonego podgardla

majeranek

MARYNATA

1/3 szklanki oliwy

1/3 szklanki czerwonego wina

3 łyżki sosu sojowego

po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca ( rozbijamy w moździeżu )

sól

2 łyżki miodu

przyprawa huzarska

Wydrukuj przepis >>



 Schab nie jest moim ulubionym mięsem,no chyba że prawdziwy kotlet schabowy z kością, smażony na smalcu własnej produkcji. Zwykle brakuje mu soczystości jak np w karkówce. Ale tym razem postanowiliśmy stworzyć schab pieczony, pięknie soczysty wzbogacony pieczonym budyniem z rydzów leśnych. ( Przepis na budyń opublikuję przy najbliższej okazji )  Taki schab cudony na danie główne i fantastyczny krojony na zimno do pieczywa.

A zatem do dzieła.

Schab kroimy i rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem i nacieramy bogato marynatą

Zawijamy w folię spożywczą 

i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po schłodzeniu rozwijamy nasz schab i układamy warstwę podgardla

Na podgardle kładziem plastry budyniu z rydzów

i posypujemy płatkami suszonych pomidorów

zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem

Teraz rozgrzewamy smalec ze skwarkami w brytannie i obsmazamy z każdej strony

Obsmażone mięso 

 wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy w zależności od wagi, przyjmjąc 1 godzinę na 1 kg schabu od czasu do czasu podlewając wodą. Pod koniec smażenia układamy na ziemniakach i warzywach.

Teraz możemy się delektować cudownym mięskiem.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu. T w dniu 2017-11-19 napisał/a:
"Budyń rydzowy to jest danie kuchni klasztornej prawosławnej. Jak znajdę chwilę czasu to napiszę przepis"
Ocena: 0/5
 

kasia w dniu 2017-11-09 napisał/a:
"schab to pestka co to ten budyń rydzowy ,Wiesz jak zaciekawić .....czekam na dalszą część"
Ocena: 4/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1