Mięso wolno pieczone

Składniki przepisu

 3-4 kg łopatki wieprzowej

1 cebula

200 ml bulionu

2 ząbki czosnku

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki sosu Worcester

200 ml sosu BBQ

łyżeczka mielonego pieprzu

łyżeczka papryki mielonej

sól

 

Wydrukuj przepis >>



 Jest niezwykle delikatne i soczyste mięso, idealne na biesiadne stoły. Wymyślili go Amerykanie i chwała im za to. W europie stało się już następcą hamburgera idealne do szybkich kanapek. Pulled Pork czyli rwana, szarpana albo czesana wieprzowina. Oprócz długości pieczenia podstawą smaku jest odpowiedni sos który niesamowicie nawilża mięso i nadaje całości ten długotrwały smaczek na podniebieniu.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

Do głębokiej brytfanny posmarowanej olejem dajemy pokrojoną cebulę

sól, pieprz, paprykę mieszamy

i tą mieszanką nacieramy mięso

i wkładamy do brytfanny na cebulę

i pieczemy ok 1 godziny. W tym czasie przygotowujemy marynatę : sos BBQ + bulion + sos Worcester + brązowy cukier + posiekany czosnek

Po upływie godziny, wyciągamy mięso

i polewamy całość marynatą

zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy jeszcze ok 2,5-3 godz.

Teraz za pomocą dwóch widelców rwiemy nasze mięso, mieszamy z sosem i możemy zacząć biesiadować. 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1