Żeberka odjazdowe

Składniki przepisu

MARYNATA

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki sosu sojowego, grzybowego

1 łyżka octu balsamicznego

5 ziaren jałowca

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

POZOSTAŁE

kawałek papryki czerwonej i zielonej

ziemniaki krótko gotowane

cebula

czosnek niedźwiedzi

kilka szalotek

liście laurowe

mąka

2 łyżki smalcu

odrobina rozmarynu

70 ml koniaku

Wydrukuj przepis >>



Poznaliśmy fajnego rzeźnika w Ustrzykach Dolnych. Dla niego nie ma problemu z doborem mięsa czy wycięciem ciekawego kawałka. I tak naszym łupem się stały pięknie sprawione cienko krojone żeberka. Wyglądały trochę chudo ale to takie pierwsze wrażenie. Piękne i mięsne.

Skoro surowiec jest piękny to i produkt końcowy musi być odjazdowy.

Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem, owoce jałowca i ziarna ziela angielskiego rozgniatamy. Wymieszaną marynatę odstwiamy aż wszystko pięknie przejdzie smakami. Nacieramy żeberka marynatą i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Wyjmujemy z lodówki godzinę przed smażeniem.

Patelnię ze smalcem rozgrzewamy i obsmaażamy żeberka z obu stron

Obsmażone żeberka

przekładamy do rondla, wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy szklankę wody, dokładamy liście laurowe i posypujemy rozmarynem. Dusimy do miękkości.

Pod koniec duszenia cebulę kroimy w kostkę

i dokładamy do rondla oraz dolewamy koniak. Wcześniej w razie potrzeby uzupełniamy płyn tak aby było ok. 1 1/2 szklanki sosu.

Dusimy jeszcze około 10 minut, mięso wyjmujemy, sos przecedzamy i nastawiamy w nowym naczyni do częściowego odparowania. Zagęszczamy mąką.

Na patelnię na której smażyły się żeberka wrzucamy szalotki i paprykę.

Podsmażamy krótko i dokładamy pokrojone ziemniaki i smażymy ąż się zarumienią.

Czosnek niedżwiedzi kroimy niezbyt drobno

i dodajemy na patelnię

Wykładamy na półmisek, polewamy sosem

i... odjazd. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1