Gulasz z cielęciny z kurkami i pieczarkami

Składniki przepisu

05-07 kg cięlęciny gulaszowej

duża garść kurek, świeżych lub mrożonych

200 g pieczarek

2 cebule

3 ząbki czosnku

3/4 szklanki białego wina

kilka świeżych liści szałwii

kilka gałązek tymianku świeżego lub łyżeczka suszonego

oliwa z pierwszego tłoczenia

masło, kawałek ok. 1 cm z szerokości

sól i pieprz

1 ostra papryczka chili (opcjonalnie)

mąka

Wydrukuj przepis >>



Gulasz z cielęciny to bardzo delikatna potrawa. Przy odrobinie własnego wkładu mamy wspaniałe danie. To super delikatne mieso można już kupić jako porcja gulaszowa. Od czasu do czasu warto poznać smaki innych mięs jak wszędobylska wieprzowina.

Opłukane i osuszone mięso, kroimy na mniejsze kawałki.

Kurki wyciągamy z zamrażarki, bardzo szybko się rozmrożą. Kroimy na mniejsze części.

Na rozgrzaną patelnię, dajemy masło i oliwę. Na mocnym ogniu podsmażamy mięsko z każdej strony

  

i przekładamy do rondla. Opruszamy mąką

Na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki pokrojone na ćwiartki i smażymy mieszając. Grzyby muszą być mieszane żeby nie puściły soku.

Pieczarki wchłoną cały tłuszcz i obsmażą się z wierzchu. Pieczarki przekładamy do rondla i wrzucamy kurki.

Kurki są bardzo wilgotne po rozmrożeniu dlatego smażymy je cały czas mieszając. Kurki się osuszą i ładnie obsmażą z wierzchu. W środku tak jak pieczarki będą cudownie soczyste. Przekładamy do rondla.

Na tą samą patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i ząbki czosnku posiekane. Dodajemy posiekaną szałwię i tymianek.

Smażymy teraz na wolnym ogniu aż cebula lekko zmięknie i dodajemy wino. Teraz drewnianą łopatką rozpuszczamy wszystkie zapieczone na patelni smaki.

Smażymy krótko aż alkohol odparuje i przekładamy do rondla.

dolewamy jeszcze pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 min.

Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze pięć minut. Można dodać śmietany ale uważam że ten sos z mięsa i grzybów jest absolutnie wystarczający. Przekładamy na talerz

i odlotowego SMACZNEGO

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1