Patelnia z rostbefem i dipem z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki przepisu

1 kg małych ziemniaków

1 czerwona świeża papryka

3 czerwone cebule

200 g pieczonego rostbefu

300 ml gęstego jogurtu

2 czubate łyżki majonezu

2 ogórki konserwowe

1 jajo

pęczek pietruszki

garść liści czosnku niedźwiedziego

2 łyżki smalcu lub oleju

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Niesamowicie smaczna i sycąca patelnia z rostbefem i pachnącym świeżym czosnkiem niedźwiedzim. Bardzo proste danie, łatwe do wykonania dla 4 osób.

Rostbef możemy zastąpić innym mięsem jednak przy tak świeżym czosnku polecam jednak wołowinę.

Rostbef pieczemy dokładnie tak jak podano w przepisie / Zobacz przepis /

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 10 - 15 minut , odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby przerwać gotowanie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone ziemniaki obieramy, małe zostawiamy w całości większe kroimy na pół.

i odstawiamy.

DIP Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

jajko ugotowane na twardo i ostudzone kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe także kroimy w kostkę i dajemy do miseczki.

Połowę pęczka pietruszki i połowę liści czosnku niedźwiedziego siekamy drobno i dajemy do miski. Pozostałą część pietruszki i czosnku kroimy grubiej i odstawiamy.

Dodajemy 2 czubate łyżki majonezu i jogurt. Doprawiamy solą i mocniej pieprzem.

Miwszamy bardzo dokładnie i przekładamy do innego naczynia.

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżkę smalcu i wrzucamy pokrojoną w grube pióra cebulę.

Smażymy 2 - 3 minuty i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w słupki czerwoną paprykę.

Smażymy maksymalnie 2 minuty i przekładamy do cebuli

Odstawiamy na bok i na patelnię dajemy ziemniaki. Ewentualnie dodajemy jeszcze smalcu.

Smażymy ok. 15 minut aż sie zarumienią z każdej strony. Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy delikatnie i dodajemy pokrojony w paski rostbef. wyłączamy ogień pod patelnią i posypujemy pozostałą pietruszką i czosnkiem niedźwiedzim.

Podajemy z patelni natychmiast  ze schłodzonym dipem.

SMACZNEGO

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-03-29 napisał/a:
"Na pewno znajdziesz suszony w sklepach. Co prawda to już nie to samo ale zawsze"
Ocena: 0/5
 

Piotr Hajduk w dniu 2015-03-26 napisał/a:
"Wygląda pysznie :)ale nie wiem,czy znajdę w Anglii czosnek niedźwiedzi "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1