Rydze kiszone

Składniki przepisu

Świeże rydze

sól

liść laurowy

ziele angielskie

cebula

Wydrukuj przepis >>



Rydze dla mnie to dostojeństwo wśród grzybów. Mają wielostronne zastosowanie a ich smak i aromat jest niepowtarzalny w każdym sposobie obróbki. RYDZE KISZONE to rarytas do wszelkiego rodzaju przekąsek, potraw świątecznych znany od lat i chociaż w wielu regionach polski jest nieznany to tutaj w górach, na wioskach jest jesienią ciągle jeszcze przyrządzany. A ŻUR na kiszonych rydzach jest po prostu obłędny.

Do kiszenia nadają się wszystkie rydze, nawet duże kapelusze lub ich kawałki. NIE KISIMY SUROWYCH RYDZÓW !

Grzyby starannie przeglądamy i czyścimy

Następnie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie

i przekładamy do garnka

Gotujemy bardzo krótko w osolonej wodzie maksymalnie 2-3 minut. Muszą być jędrne.

Odcedzamy i zostawiamy do schłodzenia

Naczynie do kiszenia ( najlepiej garnek kamionkowy ) dokłanie myjemy, kamień do obciążenia i talerzyk także i najlepiej jakby to wszystko było wyparzone.

Na dno garnka dajemy warstwę cebuli, liść laurowy i ziele angielskie

Na cebulę układamy blaszkami do góry warstwę grzybów

i solimy 2 - 3 szczypty soli po wierzchu.

I tak układamy warstwę po warstwie na przemian cebulę i rydze nie zapominając o posoleniu każdej.

Ostatnią warstwą jest cebula

Dociskamy lekko i kładziemy talerzyk i obiążamy kamieniem lub innym przedmiotem

Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach sprawdzamy czy puściły sok. Jak brzygi talerzyka są suche musimy dolać zimnej przegotowanej osolonej wody. I zostawiamy tak grzybki na trzy tygodnie w temperaturze pokojowej.

Od czasu do czasu sprawdzamy czy dobrze się kisi, zbieramy zanieczyszczenia tak jak przy kiszeniu kapusty.

Po trzech tygodniach przenosimy w chłodne miejsce ( piwnica, lodówka ). Znam Bieszczadzkich koneserów dla których najlepsze rydze kiszone są już po trzech dniach.

Można je też zapasteryzować w słoiku.

Przyjemności w zbieraniu i przetwarzaniu.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1