Rydze na sposób włoski

Składniki przepisu

Świeże rydze albo prawdziwki

sól

ocet winny z białego wina

oliwa z pierwszego tłoczenia

suszona papryczka chili

suszone oregano

skórka z cytryny /opcjonalnie /

Wydrukuj przepis >>



Grzyby robi się na wiele sposobów. Każda kuchnia domowa ma swój wypróbowany i najlepszy. I tak powinno być. Chodzi o to aby trafić w swój smak. Ponieważ ten rok w naszym regionie obfitował w rydze, pokażę rydze raz inaczej. Włosi są od dawna specjalistami i smakoszami grzybów, więc warto wypróbować ten sposób.

Rydze a jeszcze lepiej prawdziwki, czyścimy dokładnie

i płuczemy w zimnej wodzie.

Opłukane i osączone grzyby przekładamy do miski i solimy.

Mieszamy delikatnie aby sól dotarła do wszystkich grzybów. Odstawiamy na ok. 2 godziny.

Ocet winny zagotowujemy w garnku. Rydze wyciskamy w rękach delikatnie aby nie połamać i wrzucamy do wrzącego octu.

Gotujemy, mieszając ok. 5 minut i wykładamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Po odsączenie rozkładamy pojedynczo na czystej ściereczce

i zostawiamy, najlepiej na noc do wysuszenia. Po tym czasie grzyby powinny się obsuszyć ale nie wyschnąć. Powinny być elastyczne.

Grzybki przekładamy do suchego słoika, posypujemy oregano, dokładamy papryczkę i jak ktoś lubi skórkę z cytryny i zalewamy oliwą.

Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na kilka dni.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1