Rydze w zalewie solnej

Składniki przepisu

RYDZE świeże

ZALEWA

na 1 litr wody łyżka soli i łyżka octu / dla zachowania koloru grzybów /

+ sól do gotowania grzybów

Wydrukuj przepis >>



Pasja do wędrowania, zbieractwa runa leśnego to część mojego życia. I wystarczy cudowny spacer do lasu w góry we dwoje żeby cieszyć się tą chwilą w czasie kiedy las i łąka odpoczywa. Rydze to jednak najbardziej bliskie mi grzyby oczywiście dzięki bliskiej mi osobie.

Rydze w zalewie solnej według przepisu Beatki , specjalistki od grzybów i dań regionalnych robiłem wielokrotnie. Mogę śmiało polecić nawet najwybredniejszym smakoszom.

Świeże rydze

Czyścimy dokładnie, odcinamy korzonki

i płuczemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Sól powoduje rozszerzenie się blaszek dzięki temu piasek i brud który tam jest szybciej się wypłukuje.

Wrzucamy do garnka i gotujemy krótko ok. 3-5 minut od zagotowania się wody

Oczywiście niezapominając o zbieraniu szumu powstałego przy gotowaniu.

Solimy do smaku. Ugotowane rydze odcedzamy

i przepłukujemy zimną wodą żeby przerwać proces gotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowywujemy zalewę.

W litrze wody rozpuszczamy 1 - 1/2 łyżki stołowej soli i dodajemy ok. łyżki octu żeby zachować barwę grzybów.

Nakładamy do słoików

tak do ok. 3/4 słoika żeby grzyby swobodnie pływały w zalewie.

Słoiki zakręcamy i gotujemy ok. 15-20 minut, tak aby tylko pyrkały.

Są idealne do smażenia, jako dodatek do dań pieczystych, do wędlin, dziczyzny, do sosów. Idealnie podkreślają smak naszych potraw. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1