Smarowidło wieprzowe, Pottsusse, Rillettes

Składniki przepisu

1,5 kg łopatki wieprzowej

500 g boczku świeżego

100 g słoniny

1 łyżka smalcu

3 - 4 cebule

3-4 ząbki czosnku

4 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka pieprzu w ziarnach

kilka pokruszonych ziaren jałowca

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki majeranku

sól do smaku

szklanka wody

Wydrukuj przepis >>



Smarowidło, w Niemczech Pottsuse, we Francji Rillettes, chociaż bardziej z gęsi jak wieprzowiny to jest kapitalny dodatek do chleba a zwłaszcza teraz w chłodne dni. Ja żeby nie zabrakło robię więcej i przekładam do słoiczków żeby na dłużej starczyło.

Świeże mięso, umyte i osuszone

kroimy na 1 - 2 cm kawałeczki. Później przy rozdrabnianiu mięsa nie będzie długich niewygodnych włókien. Słoninę na drobną kosteczkę'

Łopatka

boczek

Do lekko rozgrzanego garnka żeliwnego lub z grubymi ściankami wrzucamy łyżkę smalcu słoninę. Smażymy powoli aż zrobią się skwarki.

Na swarki dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojony czosnek

Cebulkę podsmażamy na lekko złoty kolor. Da nam dodatkowy aromat. Dorzucamy pokrojone mięso

i obsmażamy krótko. Dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i pokruszone owoce jałowca. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę tak aby przykryła mięso. Jeżeli szklanka jest za mało można troszeczkę dodać. Mieszamy, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum, tak aby tylko pyrkało.

Smażymy 3 godziny powolutku od czasu do czasu mieszając. Po 3 godzinach powolnego smażenia zdejmujemy przykrywkę i smażymy dalej do odparowania wody.

Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie jeszcze solą .

Kiedy woda odparuje już zdejmujemy z ognia i dodajemy majeranek, na samym końcu.

Wyciągamy liście laurowe i całość rozdrabniamy , widelcem lub drewnianą łopatką, albo drucianym stamperem do ziemniaków.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z kiszonym ogórkiem. Absolutnie piękna sprawa. Smacznego.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Magda w dniu 2014-11-24 napisał/a:
"Uwielbiam. :)"
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2014-11-19 napisał/a:
"Zdecydowanie masz rację, ale i dobrą szynkę też muszę zrobić "
Ocena: 0/5
 

mojewypiekiinietylko w dniu 2014-11-18 napisał/a:
"Lepsze niż szynka, nie tylko w chłodne dni. :)"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1