Cytrynki do jesienno-zimowej herbatki

Składniki przepisu

9-10 cytryn

4 szklanki cukru

20 goździków

1/2 l wody

Wydrukuj przepis >>



Cytrynki do jesienno-zimowej herbatki - skąd ten przepis jest sam już dokładnie nie wiem. Wiem na pewno że się sprawdza czy to do herbatki we dwoje czy też do wypicia na codzień jest po prostu rewelacyjny. A już w chłodne i zimne jesienno-zimowe dni wypełnia aromatem całe mieszkanie i smakuje podwójnie.

Cytryny sparzamy wrzątkiem, szorujemy, płuczemy i osuszamy.

Z trzech cytryn ścieramy skórkę na drobnych oczkach, ( tylko żółtą ) a potem wycisnąć z nich sok.

i tak wygląda starta skórka

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, skórkę z cytryny, wyciśnięty sok, goździki mieszamy i gotujemy powoli ok 30 minut.

Resztę cytryn kroimy w plasterki, usuwamy pestki i układamy luźno w słoiczkach ( bez końcówek cytryn, dupki odcinamy ) i zalewamy gorącym syropem.

Odwracamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Wspaniale się prezentują ale jeszcze lepiej smakują.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-10-26 napisał/a:
"Wszystko się zgadza. To jest tak samo jak dodawanie cytryny do gorącej herbaty. Ale nie o witaminach pisałem tylko o walorach smakowych. Sama cytryna nie zawiera zbyt wiele witaminy C. Tą można uzupełnić w dużych ilościach spożywając inne warzywa i zioła. Pozdrawiam"
Ocena: 0/5
 

Ewa w dniu 2016-10-24 napisał/a:
"Witamina C ginie w 70 stopniach a tu sok gotowany 30 minut...to taka sama korzysc jak jedzenie styropianu o smaku cytrynowym"
Ocena: 1/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1