Dżem z suszonych owoców z juszki

Składniki przepisu

 Owoce suszone z kompotu

cukier do smaku

Wydrukuj przepis >>



 Święta się skończyły, dania skonsumowane a kompoty wypite. Co z owocami suszonymi które były w kompocie lub juszce ?

Nie powinny się zmarnować. Robimy z nich dżem lub sam nie wiem jak nazwać konfiturę.

Owoce odsączamy na sicie

usuwamy ewentualne pestki, ogonki z gruszek, ziarna

Oczyszczone owoce przekładamy do blendera i rozdrabniamy

Rozdrobnioną masę przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, cukier i dusimy ( smażymy ) podobnie jak dżem

przekładamy do słoiczków ( na szybkie zużycie ) i odwracamy do góry dnem.

Możemy używać do ciast, ciasteczek, naleśników lub jako smarowidło na pieczywo. Można doprawić na ostro i zrobić doskonały hutney do wędlin lub dziczyzny.

smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1