Kiszone jabłka

Składniki przepisu

jabłka, najlepsze to antonówki

laska cynamonu 1 szt

goździki  6-8 szt

anyż gwiazdkowaty 1 szt

liść laurowy  6-8 szt

ziele angielskie 10 ziaren

Wydrukuj przepis >>



Jesień to pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Oprócz dżemów, kompotów w niektórych domach pojawiają się kiszonki. To że są idealnym probiotykiem w okresie zimowym nie potrzeba pisać ale że są źródłem kwasu mlekowego -  substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami, to trzeba koniecznie dodać.

Poza tym  kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

Przepis na kiszone jabłka w słoju 3 litrowym

Umyte, zdrowe i twarde jabłka osuszamy i wkładamy do słoja. Dodajemy wszystkie składniki. Gotujemy zalewę dodając troszeczkę więcej niż łyżkę soli kamiennej, niejodowanej na każdy litr. Zalewamy gorącą ale nie gotującą się zalewą.

Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 -3 dni. Po tych dniach sprawdzamy czy nie powstaje piana którą natychmiast łyżką zdejmujemy.

po 12-14 dniach mamy ukiszone jabłka.

Możemy jeść same prosto ze słoika, są idealne do wzbogacenia sosów mięsnych, jako nadzienie do drobiu czy jako dodatek do zimowych sałatek.

Smacznego

są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk_38994.html
są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk_38994.html

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1