Kompot z truskawek

Składniki przepisu

Truskawki

cukier

woda

Wydrukuj przepis >>



Ponieważ sezon w pełni i przy tych temperaturach truskawki mogą się szybko sparzyć, postanowiłem zrobić już zimowe zapasy.

Przepis na kompot jest sprawdzony, robię go od lat.

Zaczynamy od kupna lub zebrania truskawek

Truskawki płuczemy dokładnie

Obieramy z szypułek

i napełniamy słoiki

To są słoiki 0,75 l. Na każdy słoik dajemy cztery ( w zależności od słodkości truskawek ) pełne łyżki cukru

Zalewamy zimną wodą z kranu,

i zamykamy szczelnie nakrętkami

Tak przygotowane słoiki trzeba zagotować. Ja robię to w piecu z parą ale kto nie ma pieca, przygotowuje duży gar. Na spód gara kładzie ściereczkę żeby słoiki nie popękały, wstawia słoiki i napełnia gar do 2/3 wysokości słoika z wodą.

W piecu bierzemy pojemnik i ustawiamy słoiki do pasteryzacji

Wkładamy do pieca, ustawiamy parowanie na 30 minut

W garnku czekamy do zagotowania się wody i od tej pory zostawiamy słoiki na wolnym ogniu przez 20 minut.

Wyciągamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu sprawdzamy czy nakrętki są wklęsłe. To znaczy że są prawidłowo zapasteryzowane. Jeżeli nakrętka jest wypukła, zmieniamy nakrętkę i zagotowujemy jeszcze raz.

Przyjemności w przygotowywaniu przetworów.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1