Oliwki zielone z serem Feta marynowane w oliwie

Składniki przepisu

Oliwki zielone najlepiej duże

ser feta

natka pietruszki

świeże listki tymianku

suszone oregano

2 papryczki chili

2 cytryny sparzone i wyszorowane

oliwa extra wirgine

Wydrukuj przepis >>



Ser feta z oliwkami to jest przekąska którą robię często.Może być podawana jako samodzielna przystawka albo teraz latem jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.

Oliwki przesypujemy ze słoika na sitko i odsączamy.

Takie duże oliwki kroję na pół, oczywiście można je dodać w całości. Można zrobić jeden słoik pokrojonych a jeden w całości.

Oliwki już pokrojone przekładamy do miski

Następne czynności można robić układając bezpośrednio w słoikach lub tak jak ja zrobić wszystko w jednej misce i przełożyć do słoików. Dodajemy posiekany świeży tymianek.

Natkę pietruszki siekamy i dodajemy solidną garść

Papryczki chili siekamy na drobno i dokładamy. Można ją zastąpić papryką ostrą w płatkach.

Oregano dodaję suszone ponieważ ma większy aromat. Najlepsze jest suszone dzikie oregano.

Cytryny kroimy na cztery części, wyciskamy sok i wyciśnięte dorzucamy do miski

Ser feta, prawdziwy,  w tym wypadku żadnych serów typu ala' Feta

kroimy w kostkę lub jak kto woli w prostokąty

Wszystko bardzo delikatnie mieszamy żeby nie pokruszyć sera i przekładamy do przygotowanych słoików. Zalewamy dobrą oliwą i odstawiamy na 10 dni w chłodne i ciemne miejsce, żeby wszystkie smaki się uwolniły.

Taki słoiczek jest świetnym prezentem, idealny jako przystawka i jak już wspomniałem na początku jest kapitalny dodatkiem do sałatek z pomidorów i nie tylko.

Można je zrobić z ciemnymi oliwkami kalamata lub jako mieszanka zielonych i czarnych oliwek.

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2014-09-12 napisał/a:
"W chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Ser jest tym dodatkiem który nie wytrzymuje za długo. "
Ocena: 0/5
 

blubox4 w dniu 2014-09-11 napisał/a:
"Witam, jak długo można przechowywać ? "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1