Dżem z jabłek i dyni

Składniki przepisu

jabłka najlepiej antonówki lub inne twarde, kwaskowe ok. 3/4 wiadra 10 litrowego

dynia, średnia ( troszeczkę więcej niż połowa )

goździki

cynamon

ok. 50 dag cukru

Wydrukuj przepis >>



Przetwory na zimę to taj jakby witaminy schować do słoika. Ten zapach i smak zimą kiedy za oknem nic już nie ma, jest niesamowity. A wystarczy tylko trochę wyobraźni i zapału żeby zapachy jesieni pozostały na dłużej.

Dynię kroimy w kostkę, jabłka drobno ścieramy. Dusimy jabłka na małym ogniu do odparowania i zagęszczenia. Dynię dusimy w osobnym garnku, tak aby się nie rozpadła.

Wszystko razem połączyć w jednym dużym garnku,

dodać kilka goździków, cynamon, cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy aby się nie przypaliło. Gorące nakładamy do słoików i zakręcamy. Zostawiamy do ostudzenia. Gotowe.

A to już pierwszy sernik z dżemem jabłkowo-dyniowym. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1