Konfitura z dyni i cytrusów

Składniki przepisu

 2 małe dynie

3 pomarańcze

4 czerwone grejpfruty

250g cukru żelującego

500 g cukru

kilka goździków

3 garście rodzynek

Wydrukuj przepis >>



 Grejpfrut najzdrowszy z cytrusów, ponoć jest krzyżówką owocu pomelo oraz pomarańczy. A czerwone grejpfruty zawierają mocną goryczkę i kwas nada tej konfiturze specjalnego smaku. No i pomarańcza - symbol radości życia i zdrowia o niepowtarzalnym aromacie, do tego świeża, odżywcza, słodka w smaku dynia to podstawowe składniki tej konfitury.

Dynię obieramy, kroimy na małe kawałki, owoce cytrusowe obieramy, usuwamy białe błonki i dzielimy na cząstki.

Wszystko razem wkładamy do blendera i rozdrabniamy.

Przekładaamy masę do garnka, dodajemy cukru i goździki i smażymy powoli na małym ogniu ok. 40 min.

Po tym czasie dodajemy rodzynki i cukier żelujący

i podsmażamy jeszcze ok. 20 minut. Przekładamy gorące do słoików i odwracamy do góry dnem

Niesamowity smak i aromat. lekka nutka goryczki z grejpfruta niesamowicie podnosi walory smakowe konfiturt i powoduje wzmożony apetyt na więcej.

Jest świetna jako dodatek do ciast, pączków albo jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1