Musztarda domowym sposobem

Składniki przepisu

120 g białej gorczycy

80 g czarnej gorczycy

pół szklanki białego octu winnego

3/4 szklanki białego wina / można zastąpić wodą /

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki kolendry

1 łyżeczka czarnego pieprzu

Wydrukuj przepis >>



Musztarda to jeden z dodatków do mięs, wędlin , pasztetów, składnik majonezu, dresingów który tak naprawdę nie wymaga pracy i jest możliwy do zrobienia w kilka minut.

Ten przepis jest na musztardę ostrą dlatego też dla początkujących doradzam połowę składaników które użyłem oraz wykonanie z białej tylko gorczycy i wody, bez wina. Biała gorczyca jest łagodna w smaku.

Odmierzoną białą gorczycę,

czarną gorczycę, / nie polecam początkującym /

kolendrę, / daje orzeźwiający cytrusowy posmak /

pieprz czarny ziarnisty / może być użyty mielony /

wrzucamy do żarnowego młynka

i mielimy

Można użyć młynka do kawy w którym mielimy pulsacyjnie. Można również gorczycę zalać octem i wodą i odstawić na dobę aż gorczyca wchłonie płyny. Następnie zmielić w blenderze na grubość która wam odpowiada.

Zmielone ziarna mieszamy

dodajemy ocet

białe wino lub zamiennie wodę

cukier i sól. Na tym etapie możemy według własnego uznania dodać miód, paprykę, zioła ale polecam dopiero wtedy kiedy już będziemy pewni jaki smak chcemy uzyskać.Możemy wzbogacać smak owocami, ekstraktami. Kreatywność jest nieograniczona.

mieszamy wszystko dokładnie

Jeżeli szybko zgęstnieje możemy rozrzedzić winem lub wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka godzin. Zmielone ziarna będą piły jeszcze płyny. Po tym czasie mieszamy,dolewamy ewentualnie łyżkę płynu i przekładamy do słoiczka. Musztarda jest najlepsza po dwóch dniach kiedy wszystkie składniki się dokładnie przegryzą.

Ten przepis jest na wykonanie musztardy ostrej, chrzanowej przez dodatek ziaren czarnej gorczycy. Dlatego jeszcze raz proponuję na początek zrobić to z gorczycy białej, która jest łagodna a dopiero później dodawać inne smaki.

Ta musztarda nie zawiera konserwantów i ma ogromne właściwości zdrowotne. Musztardę konserwuje ocet, sól i cukier.

Miłego eksperymentowania i smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1