Ogórki kiszone

Składniki przepisu

Świeże małe ogórki

koper - gałązki

ząbki czosnku

korzeń chrzanu

sól i woda / sól niejodowana /

/ można użyć świeżego estragonu, liści dębu, wiśni, winogron../ co kto lubi

Wydrukuj przepis >>



Teraz kiedy rozpoczął się sezon na ogórki to już czas aby pomyśleć o zapasach na zimę. Podejrzewam że w większości domach każdy robi ogórki kiszone na swoje wypróbowane sposoby. Ja proponuję spróbować raz inaczej

Ogórki myjemy dokładnie, przygotowujemy ząbki czosnku. Jeżeli są duże dzielimy na pół lub 3 części. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy na małe części.

Do przygotowanych wcześnie słoików wkładamy całą gałązkę kopru, 2 -3 kawałki czosnku, układamy ogórki, dodajemy 2-3 kawałki chrzanu.

Przygotowujemy zalewę w ten sposób że na 1 litr wody dodajemy czubatą łyżkę soli. Mieszamy dokładnie i zalewamy ogórki w słoikach

Słoiki ustawiamy na tackach

i nakładamy nakrętki nie dokręcając ich.

Odstawiamy na 3 lub 4 dni.

Po tym czasie nakrętki myjemy jeżeli pokryły się szumem z kiszenia, zakręcamy i gotujemy 10 minut żeby przerwać proces kiszenia.

Po zagotowaniu i ostygnięciu odstawiamy do spiżarni niech poczekają na zimę. Po kilku dniach się pięknie wyklarują.

Tak przygotowane ogórki pozostaną zawsze twarde. Otwarte po roku czy nawet po dwóch latach będą nadal chrupiące z zapachem ogórków małosolnych.

Przyjemnego zaprawiania i smacznego wszystkim miłośnikom ogórka

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1