Pasta z lubczyku

Składniki przepisu

 świeżo zerwany lubczyk  10-12 gałązek ok 120 g

20g soli morskiej niejodowanej

4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju tłoczonego na zimno

 

Wydrukuj przepis >>



 Lubczyk - roślina z rodziny selerowatych o żółtych kwiatach, używana jako przyprawa kuchenna, według wierzeń ludowych uważana za środek wywołujący miłość, afrodyzjak

a tak naprawdę to najcudowniejsza przyprawa do rosołu jak również do innych zup.

Świeże liście lubczyku

płuczemy i osuszamy.

Wkładamy do blendera

zasypujemy solą

dodajemy oliwy

i miksujemy, z przerwami żeby pozostały kawałeczki rośliny

Przekładamy do słoiczków

zalewamy z wierzchu oliwą

i wstawiamy do chłodnego pomieszcenia, lodówki.

Cudownie aromatyczna pasta do zup

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

TerRa w dniu 2017-09-22 napisał/a:
"Super."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1