Zupa cebulowa

Składniki przepisu

6 średnich czerwonych cebul

2 cebule żółte

5 szalotek

1 por

garść świeżych liści szałwi

5 ząbków czosnku

2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego

kilka kromek bagietki

ser gouda lub bursztyn

ciasto francuskie

oliwa z pierwszego tłoczenia

masło

sól morska i pieprz

 

Wydrukuj przepis >>



Prosta, mało skomplikowana ale bardzo syta i rozgrzewająca zupa. Do przygotowania jej jest potrzebne naprawdę parę znanych składników a smak powinien zadowolić nawet wybrednych. Jedyne co trzeba zrobić to uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać. Zupa zrobi się prawie sama.

SKŁADNIKI

Cebulę, szalotki obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Czosnek i szałwię siekamy drobno.

Pora również kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli

Do garnka najlepiej z grubym dnem wlewamy kilka łyżek oliwy i dodajemy kawałek masła. Wrzucamy czosnek i szałwię.

Podsmażamy krótko i dodajemy pokrojoną cebulę i por. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przykrywamy pokrywką z odpowietrznikiem lub zostawiamy bardzo delikatnie uchyloną. Zmniejszamy ogień na mały.

I zostawiamy na małym ogniu żeby się dusiła 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i od czasu do czasu mieszamy przez kolejne 20 minut tak aby się nie przypaliła. Kiedy cebula się tak powolutku dusi wydobywa się z niej niesamowita słodycz i zapach.

Wlewamy gorący wywar, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kromki z bagietki lub chleba delikatnie nacieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Zapiekamy 10-11 minut aż ser się roztopi a brzegi grzanek się zrumienią.

Wykładamy zupę na talerz i podajemy z grzankami.

To jest jeden sposób. Można też przelać zupę do bulionówki. Przykryć ciastem francuskim. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 -25 minut.

Wyjmujemy z piekarnika

Nacinamy delikatnie ciasto

Teraz możemy się delektować. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1