Zupa z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki przepisu

1 litr bulionu

1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 cebulki szalotki

2 łyżki masła wiejskiego

2 ziemniaki

3-4 garście świeżego czosnku niedźwiedziego

kilka plasterków słoniny wędzonej ( może być boczek )

bułka na grzanki

 

Wydrukuj przepis >>



Wiosna. Ta przepiękna pora roku kiedy wszystko się odradza pobudza nas do szukania czegoś lżejszego, ale ciągle naturalnego. Bieszczady zielenią się wielkimi polanami czosnku niedźwiedziego. Teraz jest pora żeby go wykorzystać maksymalnie. Na dzisiaj, energetyczna zupa.

Przygotowujemy składniki: czosnek niedźwiedzi, obrane ziemniaki, szalotki,

pokrojona bułka Durum, może być pszenna, zwykła

pski słoniny, można użyć boczku ale słonina moim zdaniem jest najlepsza

wiejskie masło, oczywiście każde inne też może być

wino wytrawne

A teraz do dzieła. Ziemniaki ścieramy na tarce

Na patelnię dajemy odrobinę masła, wsypujemy pokrojoną bułkę i smażymy grzanki

Szalotki siekamy drobno i podsmażamy na maśle

dodajemy starte ziemniaki

mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy wino i gotujemy 15 - 20 minut.

Zmniejszamy ogień żeb przestało się gotować i dodajemy posiekany czosnek

Podgrzewamy ( nie gotujemy ) ok. 3-5 minut

Słoninę kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na gorącej patelni żeby były pół chrupkie. Zdejmujemy z patelni i odsączamy.

Gotowe, nalewamy do talerzy, dorzucamy skwarki i grzanki

Pychota w pół godziny. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1