Zurek na wywarze mięsnym

Składniki przepisu

WYWAR

ok. 300 g mięsa wieprzowego z kością

1 pęczek włoszczyzny / marchew, seler, pietruszka, por /

Do zupy

1 litr zakwasu z żytniej mąki

2 pętka białej kiełbasy pokrojonej w kostkę

1 ząbek czosnku / posiekany /

sól, pieprz

jaja ugotowane na twardo / po 1 na osobę /

majeranek 1 łyżka stołowa

olej do smażenia

ziemniaki / proponuję ziemniaki dobierane które lubię najlepiej ale można ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do żuru./

 

Wydrukuj przepis >>



Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Na Podkarpaciu podawana jest na śniadanie. Pyszna, wzmacniająca i rozgrzewająca.

 

Z mąki żytniej należy wcześniej sporządzić żur. zobacz przepis

 

Z mięsa i warzyw gotujemy wywar.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ugotowaną, pokrojoną białą kiełbasę. Podsmażamy kiełbaskę na chrupko.

Do garnka wlewamy przygotowany wywar

dodajemy zakwas żytni, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i majeranek oraz podsmażoną kiełbasę.

 

Gotowe. Na talerz wykładamy przekrojone jajo . Zalewamy żurem.Niektórzy dodają śmietanę ale ja osobiście wolę bez.

Dla mnie najlepsze są ziemniaki dobierane. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1