Pączki kryzysowe

Składniki przepisu

 1 puszka mleka skondensowanego

2 jajka

mąka pszenna

szczypta soli

1 płaska łyżeczka sody

olej lub smalec do smażenia

cukier puder do posypania

Wydrukuj przepis >>



 Chociaż te czasy mamy już dawno za sobą to czasem z nostalgii wraca się do starszych przepisów. W czasach PRL-u ,przepis ten znała każda szanująca się gospodyni.

Pączki na mleku skondensowanym

Bardzo prosty przepis pozwalający na odrobinę słodkości i stwarzający namiastkę domowych pączków.

Jajka roztrzepujemy w misce, i dodajemy mleko albo też dajemy jaka do mąki

 

mieszamy, dodajemy sól i sodę a następnie dodajemy tyle mąki aby powstało twrde, lepkie ciasto

dzielimy na części

i formujemy wałki cienkie ,dlugie jak na kopytka

Wałki kroimy na kawałki 2-3 cm

i formujemy zgrabne kulki

Smażymy w głębokim tłuszczu na małym ogniu

na rumiano

Smażymy pomalutku poniważw innym przypadku z wierzchu się zarumienią a w środku będą surowe.

Osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem,

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1