Kopytka

Składniki przepisu

ziemniaki ugotowane

mąka

sól / właściwie nie jest konieczna, ponieważ gotując ziemniaki już się je soli. Poza tym kopytka gotujemy w osolonej wodzie /

jajo

Wydrukuj przepis >>



Kopytka to chyba jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań mącznych w kuchni polskiej i tak naprawdę jest to jedno z najtrudniej do opisania szczegółowo. Jest w tym wszystkim dużo zależności: czy gotujemy ziemniaki extra na kopytka, czy korzystamy z ziemniaków z dnia poprzedniego, czy są wodniste, czy też suche.

Dlatego też w składnikach nie podałem proporcje. Te spróbuję przedstawić w przepisie. Osoby które już robią kopytka mają to wszystko wyczute w rękach. Osoby które nigdy nie robiły muszą się po prostu tego nauczyć.

Spróbuję To wszystko przybliżyć w najbardziej przyswajalny sposób.

Ugotowane ziemniaki extra na kopytka lub ziemniaki z dnia poprzedniego przeciskamy przez praskę. Praska powoduje to że ziemniaki przeciśnięte są bardzo puszyste i lekkie.

Stosuje się zasadę 3/4 ziemniaków i 1/3 mąki. Oczywiście ta zasada ulega zmianie jeżeli ziemniaki są wodniste.

Proporcje mniej więcej. Ja tutaj miałem ziemniaki bardzo wodniste więc mąki jest też więcej.

Zagniatamy lekko ciasto i przekładamy na posypaną sporą ilością mąki stolnicę. Robimy mały dołek i dokładamy jedno jajo na ok. 1 kg ziemniaków. Zagniatamy ciasto i staramy się wyrobić go dokładnie tworząc kulkę jak na chleb.

Wyrobine ciasto kroimy na porcję i rolujemy wałek

Taki wałek kroimy na ukos tworząc nasze kopytka.

W międzyczasie nastawiamy garnek z osoloną wodą i gotujemy do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. Gotujemy aż do wypłynięcia i czekamy jeszcze minutę. Kopytka wyciągamy z wody łyżką cedzakową.

Bardzo ważna zasada:świeżo pokrojonych kopytek nie odkładamy na później. Gotujemy od razu. Odłożone kopytka nabierają wilgoci i stają się nie nadające do użycia.

Podajemy do dań mięsnych, gulaszu, sosów lub po prostu ze smażonym boczkiem lub słoniną i cebulką jako osobne danie. Smacznego i dobrej oraz udanej zabawy z przygotowaniem kopytek.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1