Pierogi z truskawkami

Składniki przepisu

ciasto na pierogi: zobacz przepis w zakładce: potrawy z mąki i kasz - pierogi - pierogi ruskie.

truskawki

cukier

mąka

gęsta śmietana do polania pierogów.

Wydrukuj przepis >>



Pierogi z truskawkami. Zostało jeszcze od  wczorajszego zbioru pierwszych truskawek więc wykorzystuję okazję do wykorzystania ich do końca.

CIASTO:

ciasto na pierogi: zobacz przepis w zakładce: / Dania Jarskie - pierogi ruskie. /

Truskawki myjemy dokładnie i obrywamy szypułki

Osuszamy na kuchennym ręczniku

i kroimy

Na krążki ciasta nakładamy truskawki, posypujemy cukrem i opruszamy delikatnie mąką. Dodana szczypta mąki do każdego pieroga wchłania sok z truskawek. Pozostają eleganckie i suche.

Zalepiamy tak jak pierogi ruskie.

Korzystam z okazji że odwiedziła mnie moja mama 86 lat i jak kiedyś lepiła je dla mnie tak teraz tylko dla prawnuków. Trochę niesprawiedliwe. Ale dzieci są cudowne. Więc nie mam pretensji.

Po ugotowaniu pierogów, przekładamy na talerz i jak kto woli - dzieci posypane cukrem i z boku śmietana do moczenia.

Uśmiechnięte buzie to oznaka że smakowały. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1