Serowa zapiekanka

Składniki przepisu

 CIASTO:

6 jajek,

1 łyżeczka soli,

50 ml wody,

ok. 1/2 kg mąki

dodatkowo 200 g roztopionego masła,

NADZIENIE:

250g brydzy,

250 g bundza,

250 g sera huculskiego,

Wydrukuj przepis >>



 Nikosowe sery to ogromne bogactwo smaków ale też świetna baza do tworzenia różnych dań. Od wielu lat jesteśmy smakoszami tych serów i z tego powodu serdecznie polecamy. Inaczej smakują wiosną, inaczej latem, inaczej jesienią i zimą, ale zawsze są mistrzostwem świata. Czasami uda się trafić na zapomnianą beczkę dojrzewającego sera solankowego (fety) to o smaku nawet nie mogę pisać bo chyba żadne słowo tego nie odda.

Tym razem danie troszeczkę przypominające włoską lazanię z wykorzystaniem serów: bundza, bryndzy i huculskiego.

Jajka, sól i wodę rozbijamy rózgą,

  

wsypujemy mąkę

i zarabiamy ciasto jak na makaron

przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć 10 min.

Sery ścieramy i łączymy

Ciasto dzielimy na 7 części

i bardzo cieniutko rozwałkowujemy

Do osolonej , wrzącej wody

wrzucamy każdy rozwałkowany placek osobno na 1 minutę

i natychmiast hartujemy w misce z zimną wodą.

Na blachę do pieczenia kładziemy nasmarowany masłem papier do pieczenia i układamy pierwszy placek też posmarowany masłem. Następnie układamy drugi placek i smarujemy masłem, trzeci też smarujemy masłem i posypujemy połową startych serów.

Następnie kłdziemy czwarty, piąty i szósty placek , każdy smarujemy masłem, i wykładamy resztę serów.

Na to kładziemy siódmy nie gotowany placek i nacinamy ostrym nożem na 9 części

Smarujemy masłem i wkładamydo piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 45 min.

Upieczone przykrywamy papierem i ściereczką aby odpoczeło

Można serwować

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1