Pierogi z mięsem z Azerberdżanu

Składniki przepisu

 

 FARSZ,

2 posiekanelub starte cebule,

1 surowy, obrany i starty ziemniak,

3 łyżki ziół : natka pietruszki, koperek, oregano,majeranek, listki czosnku,

2 łyżki pasty lub passaty pomidorowej,

1 łyżeczka papryki słodkiej,

1/2 łyżeczki paptyki ostrej

CIASTO: 1 jajko,

ok. 50 ml wody,

ok. 400 g mąki,szczypta soli,

WARZYWA,

Kolorowa papryka 5 szt,

2-3 małe cukinie,

pomidorki lub pomidory,

marchew 5 szt,

1 chili,

3 ząbki czosnku,

spora cebula,

trochę bulionu, lub wody, lub passaty

Wydrukuj przepis >>



 

Najlepsze potrawy Azerbejdżanu powstają w zaciszu domowym, przygotowywane są pieczołowicie, czasem nawet wiele godzin.

Mięso baranie, jagnięcina mało doceniane u nas, świeży drób wyhodowany we własnym gospodarstwie, własne warzywa nieskażone chemią a w tle kultowa azerbejdżańska herbatka z samowaru. Sięgneliśmy więc do smaków Azerbejdżanu...

Pierogi z mięsem z Azerbejdżanu

 

Farsz: mięso, starty surowy ziemniak, cebula i zioła,

 

 

 

 

wszystko dokłanie łączymy i odstawiamy na około 30 minut.

CIASTO: Jajko mieszamy z wodą i solą , dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.

 

WARZYWA: Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w woku lub rondlu

 

 

dodajemy pokrojoną cukinię i marchew

 

 

Papryki kroimy w paski

 pomidory kroimy na pół, jeżeli są duże na ćwiartki

 

Smażymy ok. 4-5 minut , podlewamy odrobiną bulionu lub wody lub passaty

Mieszamy i wyłączamy palnik

PIEROGI:

 

Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy paski szerokości ok. 8 cm i długości ok. 25 cm

 

Nakładamy farsz przez środek, składamy pasek na pół ale nie zaklejamy

 

Zwijamy w ślimak

 

 układamy na warzywach, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 45 min.

 

Wykładamy na talerze i można zaczynać niesamowitą podróż kulinarną

 

 

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1