Przekąska, kanapka ze śledzia 1

Składniki przepisu

Filety ze śledzi w oleju

chleb żytni pełnoziarnisty

2 łyżki sera ricotta

1 łyżka gęstej śmietany

kilka korniszonów

pieprz kolorowy, tłuczony

koperek

Wydrukuj przepis >>



Śledź w naszym kraju należy od wieków do ryb najbardziej spożywanych i popularnych. Jest wiele przepisów na różnego rodzaju sałatki, przepisy stare, regionalne. Ale śledź jest też doskonałą przekąską dla różnego rodzaju spotkań towarzyskich. I może być głównym elementem programu kulinarnego.

Dlatego też chcę się pobawić w różne wariacje na temat śledzia.

Podstawą kanapki będzie SOS, jak najbardziej prosty.

Do miseczki wkładamy posiekane korniszony

Dodajemy 2 łyżki sera ricotta i łyżkę śmietany

Mieszamy wszystko razem i gotowe. Zamiast śmietany i sera lepiej użyć creme fraiche.

Kromki chleba pozbawiamy skórki, wyrównujemy

i kroimy na kwadraty ok. 4 x 4 cm. Na każdy kwadrat dajemy naszego sosu

Śledzie wyciągamy z opakowania i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na małe porcje i układamy na posmarowany chleb. Posypujemy utłuczonym mieszanym pieprzem i dodajemy gałązkę koperku. Układamy na półmisku.

Tak podajemy naszym gościom. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2015-02-01 napisał/a:
"Akurat te co widać na zdjęciu są kupione w zwykłym markecie. Ale to prawda że nie zawsze się trafi na takie jędrne."
Ocena: 0/5
 

Bożena Jóźwiak w dniu 2015-01-30 napisał/a:
"jakie śledzie ,żeby były jak Twoje na zdjęciach,myślę że całe mleczaki lub dobre płaty śledziowe na wagę bo większość to miękka,wybielona breja"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1