Przekąska, kanapka ze śledzia na poduszce z buraczków

Składniki przepisu

Filety ze śledzi w oleju

chleb żytni pełnoziarnisty

2 łyżki sera ricotta

1 łyżka gęstej śmietany

2 łyżeczki tartego chrzanu

1 ugotowany burak

2 łyżki sera ricotta

1 łyżka gęstej śmietany

natka pietruszki

ocet

Wydrukuj przepis >>



Kanapki na raz ( canapes ) to od lat stosowany wariant na wszelkiego rodzaju imprezach. Skoro zajmujemy się śledziem postaram się jak najbardziej rozszerzyć zakres podawania śledzia. Kocham prostotę w daniach i staram się jak mogę unikać prostactwa w daniach.

Najbardziej skromne mogą być najbardziej eleganckie. Tylko od nas zależy jak podamy.

Kanapka na raz ze śledziem na pierzynce to jest przekąska którą powinni spróbować Ci którzy za śledziem nie przepadają.

Śledzie w oleju lub solone wyciągamy z opakowania i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na małe porcje i odkładamy.

Ugotowanego buraka ścieramy na tarce z grubym oczkiem

dokładamy 1 łyżeczkę chrzanu i skrapiamy octem. Mieszamy delikatnie i dokładnie.

SOS

do miseczki wkładamy 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżkę śmietany i łyżeczkę chrzanu. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Chleb kroimy na kwadraciki ok. 4 x 4 cm i nakładamy buraczki ok. 1 cm grubości.

Na wierzch kładziemy kawełek śledzia. Na śledzia dajemy kleks sosu i dekorujemy natką pietruszki.

Te kanapki pochłaniają się same. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1