Przekąska z polędwicą wołową

Składniki przepisu

kawałek ładnej polędwicy wołowej lub rostbefu ok. 200 g

1 ciabata

1 łyżka oleju

sałata rzymska lub masłowa

2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczka musztardy dijon

łyżeczka soku z cytryny

Gruba sól morska i grubo zmielony pieprz

Wydrukuj przepis >>



Wołowina to jest jedno z moich ulubionych mięs. A przekąska z wołowiną podbije każdą imprezę.

Opłukany i osuszony kawałek polędwicy wołowej smarujemy delikatnie olejem lub oliwą i

kładziemy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię grillową. Nie solimy.

Smażymy ok. 4 minut. Nie ruszamy. Jeżeli będzie się lekko dymiło to po prostu uchylamy okno. Mięso obracamy na drugą stronę

i smażymy jeszcze ok. 3 minut. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do odpoczęcia.

Do miseczki wkładamy gęstą śmietanę, najlepiej creme fraiche, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Na pokrojoną chrupiącą ciabatę, kładziemy liść sałaty, na wierzch pokrojoną w plastry wołowinę i doprawiamy grubą solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy kleks sosu.

Smakuje odlotowo. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1