Przekąska z wędzonego łososia i kremu z avocado

Składniki przepisu

1 ciasto francuskie

1 żółtko

1 łyżka wody

1 avocado

sok z połówki cytryny

1 łyżka gęstej śmietany / creme fraiche /

1 - 2  łyżeczek pasty Wasabi

sałata strzępiasta

łosoś wędzony w plastrach

sól morska i pieprz

kilka gałązek świeżego kopru

Wydrukuj przepis >>



Imprezowa lekka przekąska na cieście francuskim.

Blat posypujemy mąką i rozkładamy gotowe ciasto francuskie. Dobrze jest zwrócić uwagę czy aby na pewno do ciasta francuskiego zostało dodane masło a nie margaryna.

Płat ciasta kroimy w paski szerokości ok. 10 cm. Następnie paski kroimy na mniejsze porcje ok, 3-4 cm. Wyjdą nam prostokąciki nie dłuższe jak 10 cm.

Paski ciasta przekładamy na blachę do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z wodą i smarujemy paski. Jeżeli nie mamy jajka to tylko wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy blachę na ok. 10 min.

Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

W czasie kiedy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Avocado nacinamy dookoła wzdłóż, przekręcamy i wyjmujemy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką, kroimy na kawałki i wkładamy do miski.

Skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie stracił koloru. Widelcem rozgniatamy awokado na drobną masę.

Dokładamy gęstą śmietanę

doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pastę wasabi. Mieszamy wszystko na gładką masę.

Na  wystudzone ciasto nakładamy dość grubą warstwę kremu z avocado, przykrywamy listkami sałaty i na wierzch kładziemy plastry łososia. Na wierzch dekorujemy gałązką świeżego kopru.

Jeżeli mamy jeszcze czas do serwowania gościom, możemy odstawić w chłodne miejsce, tylko nie do lodówki. W lodówce ciasto francuskie szybko przyjmie wilgoć, a prawdziwy efekt jest kiedy kanapka jest chrupka. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1