Sajgonki

Składniki przepisu

15 krewetek tygrysich

sałata rzymska - serce

kilka dymek

1 krótki ogórek sałatkowy

ok. 20 listków świeżej mięty

ziarna sezamu białego / ja dodałem biały i czarny /

tajski sos chili

sos piri-piri lub tabasko

1 wyparzona limonka

5 płatów papieru ryżowego

2 łyżki oliwy

sól morska

Wydrukuj przepis >>



Elegancka i smakowita przekąska imprezowa.

Krewetki czyścimy, obieramy z pancerza, nacinamy u góry wzdłóż i wyciągamy przewód pokarmowy. Płuczemy i odstawiamy do ocieknięcia.

Głowkę sałaty rzymskiej kroimy wzdłóż na pół.

Wycinamy głąb i wybieramy środek sałaty. Kroimy na drobne paski

Ogórek kroimy wzdłóż na pół i łyżeczką wyskrobujemy pestki

i kroimy w drobne słupki długości ok. 6 cm

Dymki czyścimy i

kroimy w drobne krążki

Liście mięty kroimy w niezbyt drobne paski

Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę i wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i smażymy ok. 2 min. z każdej strony.Zdejmujemy z patelni.

Na duży talerz wlewamy wodę i zwilżamy blat papieru ryżowego. Ok. 2 sekund. Papier ryżowy układamy na blacie.

Na środek wysypujemy trochę ziaren sezamu, kładziemy 3 krewetki, liście sałaty rzymskiej, ogórek, dymkę i miętę i posypujemy jeszcze sezamem. Skrapiamy sosem piri-piri lub tabasco i składamy w rulonik, tak jak gołąbki.

Zwinięte sajgonki odkładamy na półmisek. Do małej salaterki wlewamy sos tajski chili i dolewamy kilka kropel sosu piri-piri lub tabasco.

Limonkę kroimy na ćwiartki i dokładamy na półmisek.

Podajemy gościom lub wcinamy sami skrapiając sokiem z limonki i maczając w sosie. Odlot.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1