Chleb pszenny, zwykły jasny

2022-08-12
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

2 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Kremówka orzechowa

  • „Zamieć”

  • Pierniki w koszyczku z piernika

  • Miodownik z orzechami

Na dzisiaj świeżutki, pachnący chlebek.
Jeżeli ktoś sobie zachowa ten przepis, to później będzie bazą do robienia wspaniałych chlebów i cudownej zabawy. To są chleby bez żadnych wypełniaczy i ulepszaczy chemicznych. Smakują o niebo lepiej niż kupne a pachną nieziemsko cudownie.

A więc do pracy:

Składniki

  • Porcja na jedną dużą foremkę ok. 900 g
  • 680 g mąki pszennej, chlebowej TYP 750
  • 15 g soli morskiej
  • 15 - 20 g świeżych drożdży
  • 450 ml wody
  • mąka do posypania
  • tłuszcz do smarowania / może być olej roślinny /

Przygotowanie

Krok 1

Odmierzamy dokładnie ilość mąki. Drożdże kruszymy i wsypujemy do miseczki. Do drożdży z odmierzonej ilości wody wlewamy 4 łyżki ciepłej wody. Mieszamy łyżką dokładnie aż nie będzie grudek i drożdże całkowicie się rozpuszczą.

Krok 2

Do większej miski wsypujemy odważoną mąkę i sól. Mieszamy i robimy w niej głęboki dołek. Mieszając wlewamy do dołka nasze rozpuszczone drożdże. Dolewamy ostrożnie pozostałą wodę. Wkładamy delikatnie palec do drożdży i wybieramy ręką z boków mąkę i mieszamy aż woda z drożdżami stanie się gęsta jak śmietana. Myjemy i osuszamy ręce. Delikatnie wybieramy suchą mąkę z brzegów miski i opruszamy zawiesinę z drożdży żeby nie powstał na niej kożuch.

Krok 3

Odstawiamy na 20 minut żeby drożdże zaczęły pracę. Po tym czasie przemieszamy delikatnie mąkę z brzegów do miski i mieszamy aż ciasto się całkowicie połączy. Dla osób posiadających mikser z hakiem do zagniatania chleba, przekładamy wszystko i włączamy najpierw na małe obroty, żeby się wymieszało a potem na średnie na ok. 10 minut. Ciasto w misce formujemy w kulę, powinno być nie za miękkie i czysto odchodzić od miski.

Krok 4

Wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy rozciągając od siebie przez 10 minut. Formujemy z powrotem w kulę. Czystą miskę natłuszczamy i wkładamy naszą kulkę i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej nie większej jak 21 stopni na około 1 - 2 godzin. Po tym czasie w zależności od temperatury otoczenia i aktywności drożdży czyli po 1 -2 godzin ciasto powinno być wyrośnięte. Dobrze wyrośnięte ciasto po naciśnięciu palcem powinno zostawić dołek.

Krok 5

Teraz ciasto przebijamy pięścią. Tak przebite ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Przygotowujemy foremkę natłuszczając ją w środku. Przełożone ciasto rozciągnąć lub lekko rozwałkować na stolnicy na prostokąt grubości 2,5 cm pasujący węższym bokiem do foremki. I zwijamy ciasto delikatnie w rulon. Jeżeli jest za długi zawijamy boki do wielkości foremki i podwiniętą stroną do dołu wkładamy do foremki.

Krok 6

Ciasto powinno wypełniać ok. połowę foremki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na ok. 30 min- 1 godz. Nie może nadmiernie wyrosnąć bo opadnie w piecu. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięte ciasto obsypujemy z wierzchu mąką.

Krok 7

Teraz obsypane ciasto nacinamy cienkim ostrym nożem wzdłuż. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 - 30 minut. Wyjmujemy chlebek z piekarnika. A następnie z formy na ruszt żeby odparowało. Dobrze upieczony chleb po ostukaniu go od spodu daje swój głuchy odgłos.

Krok 8

Zapach jaki się roznosi w kuchni jest tak piękny że aż nie do opisania. Po wystygnięciu kroimy pajdę, smarujemy najlepszym masłem i nic nie potrzeba więcej. Jeden gryz i unosimy się do nieba. Cudownej zabawy i smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *